Cum functioneaza algoritmul Facebook?

Home » Blog » Social Media » Cum functioneaza algoritmul Facebook?

facebook_edgerankAcest articol își propune să pună în discuție algoritmul folosit de Facebook pentru postările de pe pagini sau profile ce apar în newsfeed-ul prietenilor sau fanilor.

Practic, a cunoaște un algoritm pentru o astfel de rețea de socializare, sau a unui motor de căutare cum este Google, este o mină de aur. De ce?

– În momentul de față în România sunt aproximativ 10 milioane de utilizatori de internet.

– Dintre aceștia 11% cumpără online (au efectuat cel puțin o comandă online). De fapt, România se află printre ultimele locuri din Europa în ceea ce privește comerțul online. În țările scandinave, Marea Britanie sau Luxemburg, peste 70% dintre utilizatorii de internet cumpără online.

Adevărul este că românilor le este încă frică să nu fie înșelați atunci când le ajunge marfa acasă. Pentru această frică încep să se ia măsuri, iar mentalitatea se va schimba.

Concluzia: România va avea în perioada următoarea o creștere foarte mare a comerțului online.

– 28% dintre români au smartphone. 50% dintre aceștia utilizează internetul zilnic. Dintre cei care caută pe internet, 55% caută produse, adică își doresc să cumpere, nu neapărat online, dar vor să cumpere.

–  Pentru a reveni la subiectul acestui articol, afirm că în România sunt aproximativ 6.6 milioane de utilizatori de Facebook. Așadar, putem discuta de o majoritate a utilizatorilor de internet(reamintesc : 10 milioane).

Mai important de atât este faptul că vreo 6.2 milioane de utilizatori de Facebook și-au setat și orașul din care sunt (94%).

Așadar am lămurit importanța algoritmilor de interacțiune cu potențialii cumpărători din mediul online. Cine nu vede această importanță, riscă să rămână în spate.

Algoritmul pe care îl folosește Facebook pentru a decide cui și ce îi apare în News Feed se numește Edge Rank.  Acesta a fost schimbat și reschimbat de multe ori și probabil este în continuă schimbare. Ceea ce urmează în descrierea algoritmului sunt principii de bază ce vor rămâne în picioare indiferent de schimbările de acum din partea Facebook.

Acum, întrebarea este: ar fi ușor să existe o formulă matematică după care să creăm o regulă de postări pentru Facebook  în așa fel încât să ajungă la cât mai multe persoane?

Teoretic da.

Practic, o astfel de formulă este incredibil de complexă. Ai nevoie de cineva care să o înțeleagă, să o explice etc. Intermediari pentru intermediari și intermediari..

Edge Rank spune că dacă ești „engaged ” cu o pagină sau cu un profil atunci șansele să vezi ce postează respectiva pagină/profil sunt mari.

Din postura de manager de pagină de Facebook, căci aici este interesul cel mai mare trebuie să faci ceva ca să ții fanii aproape pentru a putea vedea atunci când promovezi un produs/serviciu.

Dar ce poți să faci?

Filmulețul de mai sus spune aproape tot. Este un bun loc de unde să pleci cu noua ta strategie de promovare pe Facebook.

Așa cum faci și tu, și eu și toată lumea, când derulează News Feed-ul primul lucru care le sare în ochi sunt imaginile. Practic, noi scanăm și nu citim conținutul News Feed-ulu, iar textele singuratice au șanse mari să nu fie observate.

De acum pune o poză pentru orice post, mai puțin pentru videoclipuri. Cu cât este mai interesantă poza cu atât vor interacționa mai multe persoane.

Nu trebuie să te sfiești în a cere like. Dacă ai ceva interesant de arătat, cere fanilor tăi câte un like. Vei fi surprins să vezi că mulți au aceleași pasiuni cu tine, sau vor să ajungă în nu știu ce loc exotic.

Filmulețul de mai sus te îndeamnă să pui întrebări. Eu îți zic să pui întrebările într-o poză. Câteva noțiuni de Corel/Photoshop/Illustrator sa chiar Paint sunt îndeajuns. Acestea pot fi de cultură generală, dar nu complicate, pentru că vrei să primești cât mai multe răspunsuri.

Având idee despre ce ar trebui să postezi în afară de produsul sau  serviciul tău acum să vedem când ar trebui să postezi.

Ideal este să creezi un plan de postări, un excel eventual în care să completezi  în mare ce tip de conținut vei pune într-o anumită perioadă a zilei.

Folosește-te de Facebook insights pentru a vedea când stau fanii tăi online și începi să testezi. Testează o săptămână, două să vezi ce se întâmplă. În funcție de rapoartele de la Facebook adaptează-ți perioada de postare în așa fel încât să obți maximul de eficiență.

Dacă e să îmi ceri un singur sfat, acela ar fi: colaborează cu o firmă specializată pentru promovarea Facebook.

Pentru că pozele sunt scanate, iar textul nu, te las cu un infografic foarte bine realizat și un exemplu concret cu Batman :).

Pentru a vizualiza acest infografic, click pe imagine.

infographic facebook algorithm

Enjoy.

Surse: Facebrands, Adevarul.ro, Allinbound.ro, comscore.com, getpostrocket.

in Social Media by The Pharmacy 4 Comments

4 Comments

  1. Pingback: Cum funcţionează Facebook | Cristian Florea

  2. Pingback: Cum functioneaza algoritmul Facebook? | Blog Brands

  3. Pingback: The Pharmacy 8 sfaturi pentru a folosi Facebook in 2014 » The Pharmacy

  4. Pingback: 5 instrumente de analiza a performantei pe Facebook | Romanian Copywriter

Leave a Comment