Cum sa-ti faci o strategie de SEO pe termen lung

Home » Blog » Noutati » Cum sa-ti faci o strategie de SEO pe termen lung

strategie de SEODin ce în ce mai mult se vorbeşte despre SEO în România, ceea ce nu este un lucru rău deloc.

Problema apare la felul cum este înţeles acest proces şi la ce ar trebui să ne aşteptăm de la el.

Majoritatea cunosc procesul de SEO ca fiind activităţile pe care trebuie să le faci astfel încât site-ul tău să ajungă cât mai sus în Google. Este adevărat, însă acele activităţi sunt multe, variate şi sunt implementate pe termen foarte lung.

O dată cu instalarea noului algoritm Google (Penguin 2.0), SEO poate fi comparată cu toată strategia online a unui brand.

O strategie necesită mult timp de implementare cu rezultate pe termen lung. Acest lucru poate însemna 6 luni, 1 an sau chiar 2 ani, în funcţie de concurenţă, serviciu şi dificultatea cuvintelor cheie.

În continuare vă prezint cei mai importanţi 8 paşi pe care trebuie să-i parcurgeţi pentru a vă realiza propria strategie de SEO pentru termen mediu şi lung!

Cei 8 pasi ai unei strategii de SEO pe termen lung

1. Învaţă ce înseamnă cu adevărat SEO!

Înainte să începem să facem SEO trebuie să cunoaştem ce înseamnă cu adevărat procesul de SEO.

SEO este un cumul de activităţi care se implementează atât asupra propriului website (SEO On-page) cât şi cu ajutorul al altor website-uri (SEO Off-page) care oferă website-ului o poziţie cât mai bună în motoarele de căutare.

Două ghiduri foarte utile care să-ţi ofere o perspectivă mai largă asupra procesului de SEO sunt:

  1. Search Engine Optimization Starter Guide realizat de Google
  2. The Free Begginer Guide to SEO realizat de Moz.com

2. Conţinutul este prioritar!

O dată cu implementarea noului algoritm Google se pune foarte mult accent pe conţinut. Conţinutul trebuie să fie unic, cât se poate de autentic şi să ofere beneficii cititorului.

Asta înseamnă că deţinerea unui blog nu mai este alternativă, ci obligatorie. Blogul reprezintă atât pentru o firmă, cât şi pentru o persoană, cea mai importantă unealtă de marketing online.

Cu ajutorul blogului ajungi la cei mai mulţi cititori, oferindu-le articole de calitate cu care să le atragi atenţia asupra serviciilor tale. Plus că fiecare articol poate fi scris pe cuvinte cheie pe care nu ai posibilitatea să le acoperi cu ajutorul website-ului.

Google analizează fiecare articol sau fiecare pagină după următoarele caracteristici: pe ce cuvinte cheie este scris conţinutul, numărul de cuvinte, cât de multe referinţe are pagina şi cât de mult a fost share-uit articolul.

Înainte de a începe să scrii articole pentru blogul tău trebuie să ai în vedere o strategie online. Această strategie poate fi reprezentă cu ajutorul unui plan de conţinut (plan editorial).

Acesta îţi oferă o imagine clară a ce ar trebui să se întâmple pe blog.

Începe de la o analiză a tuturor cuvintelor cheie (analiza se realizează cu ajutorul planificatorului de cuvinte cheie din google adwords) şi terminând cu idei de articole.

planificator cuvinte cheie

Ideile de articole trebuie să se bazeze pe 4 piloni şi anume: 

  • A – Atenţie (idei de articole care să crească atenţia cititorului în legătură cu brandul şi website-ul), 
  • I-Interes (idei de articole care să-l facă cititor să fie interesat de ce oferă website-ul), 
  • D-Decizie (idei de articole care să-l facă ce cititor să ia o decizie în legătură cu webiste-ul) şi 
  • A-Acţiune (articole care să-l facă pe cititor să acţioneze şi să cumpere sau să ceară o ofertă).

 

Bineînţeles, fiecare articol trebuie realizat pe baza unui cuvânt sau mai multor cuvinte cheie asemănătoare. Îţi recomand articolul Cum scriu un text pe cuvinte cheie pentru mai multe informaţii despre cum să scrii articole pe cuvinte cheie.

3. SEO On-page

Strategia de SEO Onpage a crescut foarte mult în ochii motorului de căutare Google. Acesta pune foarte mult accent pe text unic şi de calitate (despre care am discutat mai sus) şi pe micile detalii de pe fiecare pagină a website-ului.

Două check list-uri pe care trebuie să-le respecţi din punct de vedere al optimizării Onpage găseşti în articolele:

Strategie de SEO On-page

Dacă foloseşti wordpress îţi recomand plugin-urile: WordPress SEO şi SEO proccesor, două pluggin-uri care îţi oferă tipis&tricks pentru fiecare pagină.

4. Verificarea concurenţei!

Înainte să ne apucăm să strângem linkuri şi să facem SEO Off Page trebuie să știm cu cine ne luptăm.

Trebuie să realizam o analiză asupra celor mai importanţi concurenţi şi să vedem ce strategii de SEO folosesc ei.

Pentru a fi în faţa lor, este nevoie ca strategia ta să fie mai bună ca a lor.

Pentru asta ai nevoie de câteva tooluri, şi anume:

SEO spyglass

Aceste tool-uri îţi vor oferi o imagine clară asupra link-urilor pe care competitorii tăi le deţin şi asupra întregii strategii după care ei se ghidează.

O serie de tool-uri de analiză utile pentru website-ul tău poţi găsi în acest articol: 40+ Tools to Advance Your International SEO Process.

5. Dezvoltarea strategiei de SEO Off Page

O strategie de SEO Off-page se construieşte pe baza analizezi concurenţilor.

Trebuie să analizezi de unde au primit concurenţii cele mai importante linkuri şi să te gândeşti cum poţi să obţii şi tu astfel de linkuri.

Important este ca toate linkurile pe care le primeşti să fie de la site-uri cu PR mai mare decât are site-ul tău. PR-ul reprezintă nota pe care Google o oferă unui site din punct de vedere al calităţii conținutului şi vechimii.

Cu cât PR-ul este mai mare, cu atât website-ul tău are un plus când vine vorba de poziţia din motoarele de căutare.

Strategie de SEO Off-page

Câteva articole care prezintă idei de a strâge linkuri utile şi de calitate sunt:

6. Social Media

Un punct foarte important care a crescut în ultima perioadă este social share-ul. De acum înainte motoarele de căutare pun foarte mult accent pe cât de multe like-uri, share-uri, tweet-uri, plus-uri, etc are un articol.

Cu cât lumea share-uieşte mai mult, cu atât website-ul tău ajunge mai sus în Google. De aceea, social media nu trebuie făcut după ureche.

Îţi recomand un articol foarte util: Cum realizezi un plan de actiune in Social Media care să te ajute să pui bazele unei strategii de social media eficiente şi puternice.

Un alt factor important este şi Google Authorship. Asigură-te că website-ul tău este conectat cu un cont de Google Plus şi că website-ul tău are atribuită o poză de pe Google Plus.

google authorship

Un articol util cu toţi paşii pe care trebui să-i urmezi pentru a-ţi conecta website-ul cu google plus este: Ce e Google Authorship si de ce sa il folosesti.

7. Analiza este sfântă!

Orice activitate are nevoie şi de analiză pentru a vedea dacă a fost performantă sau nu.

În SEO, există câteva tool-uri foarte utile pentru a face asta.

Cele mai bune tool-uri de analiză pe care eu le-am folosit sunt:

1. Google Analytics – pentru o analiză a traficului, a timpului petrecut pe website, a ratei de respingere, a ratei de vizitatori noi şi a multor altor indicatori.

analytics

2. Woorank.com – website review – un tool care realizează un review al website-ului din punct de vedere SEO şi Social Media.

wookrank

3. Sharedcount.com – monitoriează toate share-urile, like-urile tweet-urile, plusurile şi multe altele din social media.

sharedcount

8. Continuă să repeţi primii 7 paşi în fiecare zi!

SEO este unul dintre cele mai schimbătoare procese din online. În fiecare săptămână apare o informaţie nouă sau în fiecare săptămână un concurent realizează o acţiune cu care te depăşeşte în Google.

Tot ce trebuie să faci este să repeţi continuu paşii de mai sus şi să te documentezi mereu în legătură modificările SEO.

Fiecare mic detaliu pe care îl descoperi poate însemna un plus enorm în strategia ta de SEO!

Sper ca acești pași să îți fie de folos în realizarea unei strategii de SEO pe termen lung! Pentru mai multe informații despre SEO şi despre cum să-ţi faci o strategie de SEO eficientă, contactează-ne la adresa contact@the-pharmacy.eu.

Despre Autor: , pasionat de finanţe personale, management financiar şi marketing. Pe plan profesional, sunt Consultant de Afaceri la DR Consultants şi Project Manager&Trainer la Cabinetul de Business. Deţin şi blogul de educaţie financiară laurentiumihai.ro. Dacă vrei să socializăm, mă poţi contacta pe FacebookTwitter sau LinkedIn.

Sursa imagine top, imagine 1sursa imagine 2sursa imagine 3

in Noutati by Laurentiu Mihai 1 Comment
About the author: Laurentiu Mihai

Laurentiu Mihai este Co-fondator The-Pharmacy şi coordonează activităţile de SEO şi Google Adwords. Dacă ai nevoie de ajutor în aceste 2 domenii, poţi apela la el cu mare încredere -> laurentiu.mihai@the-phamacy.eu

One comment

  1. Pingback: 10 strategii de marketing pentru afacerile mici - Sfatul Doctorului

Leave a Comment