Blog

Te invităm să citești articolele noastre despre știri, noutăți, informații din marketing online, evenimente importante pentru noi și impresiile de la conferințele la care participăm.

De ce trebuie sa tii cont intr-o campanie cu bloggeri

Am experimentat în ultimii ani mai multe formate de campanii cu bloggeri, printre care concursuri, testare de produs, redactare advertoriale, parteneriate tip barter sau implicarea bloggerilor în diferite activități (precum evenimente sau vizite la sediul companiei, de exemplu). Deși toate campaniile au avut un mecanism simplu, nu toate și-au atins obiectivele stabilite.

Indiferent de tipul de campanie cu bloggeri pe care dorești să o realizezi, îți voi spune în continuare câteva criterii de care să ții cont pentru buna desfășurare a campaniei tale. 

#1 Momentul potrivit pentru o campanie cu bloggeri

Acesta este primul pas peste care multe companii sar. Dacă ne propunem o campanie cu bloggeri, trebuie mai întâi să ne gândim la scopul pentru care o facem:

 • Creșterea vizibilității companiei
 • Promovarea / lansarea unui produs sau serviciu
 • Îmbunătățirea imaginii în urma unei situații de criză
 • Schimbarea / umanizarea imaginii companiei
 • Promovarea unei cauze pe care o susține compania
 • Propagarea mesajelor aferente unei campanii de promovare (în acest caz, campania cu bloggeri face parte dintr-o campanie mai amplă de promovare)

Odată ce am stabilit scopul, este necesară alegerea perioadei calendaristice în care să desfășurăm campania. De exemplu, dacă dorim să promovăm un produs sau o categorie de produse de sezon, a căror perioadă de vânzare este iarna, atunci momentul potrivit pentru desfășurarea campaniei este a doua jumătate a toamnei.

#2 Brief-ul și mecanismul campaniei

Brief-ul campaniei cu bloggeri este format din concept, mesaj și cerințe pentru bloggeri (numărul de articole scrise, temele de articole, detaliile tehnice care trebuie respectate și mecanismul campaniei).

Mecanismul constă în modalitatea de desfășurare: perioadă, frecvența de publicare, modalitatea de aprobare a articolelor înainte de publicare, modalitatea de recompensare a bloggerilor (trimiterea produselor pentru testare, efectuarea plății pentru advertoriale, decontarea transportului și cazării pentru evenimente, perioada de valabilitate a bannerelor pe site, etc) dar și alte detalii aferente.

În stabilirea mecanismului campaniei trebuie să avem în vedere că simpla publicare a unui articol pe fiecare blog va rămâne o acțiune singură și izolată. Pentru o campanie de impact trebuie să implicăm bloggerii pe termen mai lung, prin publicarea unei serii de articole și promovarea acestora prin mijloacele de care dispun: newsletter, social media, etc.

Dacă știm că bugetul campaniei va fi permisiv, putem achiziționa și spațiu publicitar de la blogurile implicate în campanie: plasarea de bannere, inserarea unui pop-up, branding pe site, etc.

#3 Stabilirea bugetului

O greșeală des întâlnită în stabilirea bugetelor pentru campaniile cu bloggeri este lipsa tuturor informațiilor aferente campaniei. Aceasta se datorează faptului că bugetul este stabilit înaintea realizării brief-ului. De aceea am trecut stabilirea bugetului la pasul 3.

Așa cum spuneam anterior, aceste două documente ne transmit și toate cheltuielile aferente campaniei; de exemplu, valoarea produselor oferite pentru testare, suma totală alocată pentru advertoriale, costurile de cazare, transport și masă, etc.

Această greșeală poate avea drept consecință reducerea numărului de articole sau de bloggeri implicați în campanie, deoarece bugetul nu a fost previzionat corespunzător. 

#4 Alegerea bloggerilor

Voi enumera în continuare cele mai importante criterii de selecție a bloggerilor implicați în campanie:alegere bloggeri

 • Să fie pe domeniu propriu: înseamnă să nu fie aleși pentru campanie bloggeri cu domenii gratuite, pe wordpress.com sau blogspot.ro. De exemplu, blogul danlazar.wordpress.com nu va avea niciodată același impact și profesionalism pe care îl poate avea blogul danlazar.ro.
 • Să aibă autoritate (page rank): deși se spune că page rank-ul unei pagini web nu va mai avea, în următoarele luni, relevanță din punct de vedere SEO, în opinia mea încă trebuie să ținem cont de acesta pentru că ne poate transmite câteva informații valoroase despre blogul respectiv: un blog cu PR (page rank) mai mare de 2 are vechime și este bine cotat de Google.
 • Să fie din aceeași nișă: este important pentru target-ul campaniei ca cititorii blogului respectiv să poată fi direct interesați de produsele sau serviciile companiei implicate în campanie. De exemplu, un brand de produse cosmetice va apela la blogurile care scriu despre frumusețe și sănătate, nu la blogurile de IT.
 • Să aibă trafic relevant: putem analiza traficul unui blog fie dacă acesta este înregistrat în servicii precum zelist.ro, trafic.ro sau t5.ro, fie prin folosirea unei extensii de Google Chrome (precum Follow). Dacă ne dorim vizibilitate, dar implicăm bloguri cu trafic sub 5000 de vizitatori pe lună, atunci campania cu siguranță nu va avea succes.
 • Să aibă un tarif convenabil: acesta este un criteriu foarte important pentru că astfel stabilim câte bloguri implicăm în campanie, în funcție de buget. Bloggerii au tarife variate, începând de la câteva zeci de lei pentru un advertorial și ajungând la câteva sute sau chiar o mie de Euro pe articol sau serie de articole. Se poate încerca negocierea tarifului, însă, de obicei, blogurile care aparțin vedetelor sau liderilor de opinie sunt cele mai costisitoare.

#5 Monitorizarea campaniei

Pe parcursul campaniei, trebuie urmărită activitatea fiecărui blogger și să ne asigurăm că acesta:

 • Publică mesajul dorit în cadrul fiecărui articol;
 • Respectă elementele de branding impuse;
 • Respectă cerințele tehnice impuse (inserarea link-urilor stabilite pe anumite cuvinte cheie, dimensiunea articolului, inserarea imaginilor / videoclipurilor stabilite, inserarea corespunzătoare a banner-elor, etc);
 • Respectă acordul inițial stabilit (publicare articol, distribuire pe Facebook, în newsletter, etc);
 • Generează reacții (primește comentarii, share-uri și like-uri organice, aduce trafic pe site-ul companiei, etc).

#6 Evaluarea

Campania nu se încheie odată cu publicarea ultimului articol și recompensarea bloggerilor pentru munca depusă.

Trebuie măsurat impactul pe care l-a avut campania și constatat efectul acesteia. Desigur, o bună campanie cu bloggeri va avea impact pe termen lung, generând constant trafic și reacții în favoarea companiei care a desfășurat-o, pentru că articolele și link-urile vor rămâne mult timp publicate pe blogurile implicate.

Însă, cel mai mare impact al campaniei se manifestă pe parcursul acesteia, deoarece atunci sunt articolele promovate și mesajul este răspândit. De aceea trebuie evaluat acest impact la finalul campaniei, pentru a concluziona dacă se vor mai desfășura astfel de campanii, dacă bugetul va rămâne la fel și dacă blogurile implicate vor rămâne aceleași.

Share this: