Blog

Te invităm să citești articolele noastre despre știri, noutăți, informații din marketing online, evenimente importante pentru noi și impresiile de la conferințele la care participăm.

Ce trebuie sa contina un newsletter eficient destinat vanzarii?

Acești utilizatori pot fi clienți sau potențiali clienți ai mai multor firme care pot comunica direct, prin acest canal. Folosirea email-ului ca mijloc de interacționare cu clienții sau cu potențialii clienți este foarte eficientă, deoarece prezintă un grad ridicat de personalizare, iar rezultatele sunt ușor de urmărit și optimizat.

Scopul principal al unui newsletter este de a transmite publicului informații relevante despre brand, care sunt, în același timp, de interes și pentru aceștia. Pe lângă acest scop primordial, newsletter-ul poate completa cu succes alte canale prin intermediul cărora firma își face reclamă,  prin orientarea acestuia către acțiunea de vânzare a unor produse/servicii.

Pentru a crea un newsletter eficient de vânzare , care să aducă rezultate maxime unei campanii de promovare, ți-am pregătit câteva sfaturi, legate de elementele componente ale acestuia, pe care le poți aplica în viitor.

#1 Concepe un subiect persuasuiv și un pre-header care să îndemne la deschidere

Un prim element esențial care trebuie să existe în cadrul newsletter-ului tău este incitarea la deschidere a acestuia. În momentul în care un client sau un potențial client își accesează inbox-ul, acesta trebuie convins să deschidă mail-ul primit de la tine, chiar dacă el are și alte mail-uri nedeschise, provenite din surse mai importante și chiar dacă acesta nu dorește în mod intenționat să fie ținta unor activități promoționale.

Subiectul și pre-header-ul trebuie să fie scurte, clare și convingătoare și să fie concepute în concordanță cu informațiile cuprinse în interiorul mail-ului.

În print screen-ul de mai jos am prezentat un exemplu de mail cu elementele aferente, respectiv: numele emițătorului (1), subiectul mail-ului (2) și pre-header-ul (3):

email 1

#2 Asigură-te că numele emițătorului este unul familiar și mereu același

Este recomandat ca mail-urile tale să fie trimise din partea unui emițător unic. Pentru a te asigura că cel care primește mail-ul te recunoaște, poți utiliza chiar numele firmei sau al website-ului pe care îl deții. Astfel, șansele ca newsletter-ele tale să fie deschise cresc considerabil, receptorul amintindu-și aceste elemente distinctive. De asemenea, acest lucru asigură o coerență în mintea persoanei care primește mail-ul, dar și o continuitate în procesul de comunicare.

#3 Plasează un buton de call to action la începutul mail-ului

Foarte utile în convingerea receptorului de a întreprinde o acțiune sunt așa zisele „call to action buttons”, care sugerează persoanei care citește ce ar trebui să facă în continuare. Acesta poate fi plasat la începutul mail-ului, pentru a crește rata de click a newsletter-ului. Astfel, aceste butoane te asigură că persoana care parcurge mail-ul venit din partea ta va întreprinde o acțiune dictată de mesajul din interiorul butonului și va ajunge pe pagina pe care dorești tu să ajungă. Ele se pot afla, în mod ideal, sub o parte de text introductivă, în care se explică, într-un mod sumar, subiectul newsletter-ului.

exemplu cta la inceput

Sursa: newsletter www.eBagaje.ro
Sursa: newsletter www.eBagaje.ro

#4 Utilizează butoane de call to action pentru fiecare produs

Butoanele de call to action sunt utile, deoarce îndeamnă persoana care citește mail-ul să ia decizia de a acționa într-unul dintre sensurile care îi sunt propuse. Pentru a te asigura că acesta va vizita pagina cu produsele pe care dorești să le promovezi, este indicat să utilizezi acest tip de butoane, din două motive esențiale:

  • te asiguri că mesajul din interior îi va influența;
  • este o formă mult mai vizibilă de afișare a link-urilor către produse, spre deosebire de clasicele plasări ale link-urilor din interiorul textului.

Aceste butoane ar trebui așezate sub fiecare produs individual, pentru a oferi receptorului posibilitatea de a alege, în funcție de elementul care i-a stârnit curiozitatea.

Sursa: newsletter www.eBagaje.ro
Sursa: newsletter www.eBagaje.ro

#5 Asigură-te că mail-urile tale sunt optimizate pentru telefoanele mobile

În anul 2015, în România au fost înregistrate 10,5 milioane de smartphone-uri în uz. Ce înseamnă acest lucru pentru firme? Că toate acțiunile întreprinse pe Internet adresate clienților trebuie să fie accesibile acestor tipuri de telefoane, pentru a putea atinge întreaga audiență.

Astfel, începând de la website și ajungând la activitățile promoționale din mediul online, trebuie să te asiguri că acestea sunt „mobile-friendly”. În acest mod, ești sigur că cei care primesc mail-uri le pot deschide și în cazul în care ei întreprind această acțiune prin intermediul altor dispozitive decât cele de tip desktop.

#6 Nu introduce în mail doar o listă cu produse, ci și un element informativ

Mesajul dintr-un newsletter de vânzare transmis trebuie să fie relevant, interesant și convingător, dar nu trebuie să omitem valoarea  pe care acesta o poate căpăta în urma utilizării design-ului potrivit.

Elementele vizuale sunt atractive pentru orice persoană care intră în contact cu materiale de promovare, însă și textele sunt relevante în anumite contexte. Din acest motiv, folosirea mai multor elemente (în afara celor comerciale) în cadrul newsletter-ului tău îl face mai atractiv, prin diversificare.

Cum îți fidelizezi abonații?

La final, îți oferim câteva sfaturi bonus care te vor ajuta în dezvoltarea unei comunicări eficiente prin email și atingerea unui nivel superior în valoarea oferită clienților de afacerea ta și implicit, al nivelulului de satisfacție al acestora:

personalizează-ți comunicarea prin newsletter, prin segmentarea și oferirea de mesaje diferite receptorilor tăi, în funcție de reacțiile pe care aceștia le au vis-à-vis de mail-urile primite;

recompensează persoanele care se abonează la newsletter-ul tău, oferindu-le cadouri în reduceri, transport gratuit sau bonusuri speciale;

fidelizează-ți clienții prin menținerea unui ritm constant de trimitere al mail-urilor, în funcție de frecvența pe care o consideri potrivită (săptămânală, bilunară, lunară ș.a.m.d.).

În concluzie, utilizarea email-ului ca mijloc de comunicare direct cu clienții sau potențialii clienți permite, prin natura sa,  adaptarea mesajului transmis, în funcție de obiectivele urmărite. Avantajele pe care le însumează fac ca acesta să poată fi folosit cu succes ca mediu de plasare al reclamelor tale pentru diferite produse/servicii, însă este foarte important să modelezi elementele sale componente pentru a obține rezultate concrete.

În cazul în care dorești să profiți de oportunitatea oferită de email pentru dezvoltarea afacerii tale dar nu știi cum să gestionezi acest instrument, contactează-ne și vei primi o rețetă personalizată pentru a obține cele mai bune rezultate!

Share this: