Blog

Te invităm să citești articolele noastre despre știri, noutăți, informații din marketing online, evenimente importante pentru noi și impresiile de la conferințele la care participăm.

Website-ul tau este securizat?

Ce reprezintă HTTPS?

Spre deosebire de HTTP (Hyper Text Transfer Protocol), HTTPS este o conexiune care asigură confidențialitatea datelor, S-ul de la final provenind de la cuvântul „Secure”.

Utilizatorii care introduc informații private (user, parolă, cont bancar ș.a.) pe site-urile web securizate vor avea respectivele date criptate, pentru a evita interceptarea acestora de către persoane rău intenționate.

poza-articol-https

Ce înseamnă asta pentru deținătorii de website-uri?

În primul rând, o implicație majoră a acestei schimbări este chiar ranking-ul pe care Google îl oferă. Astfel, un site web securizat va fi afișat mai sus față de unul nesecurizat, pentru a încuraja atât utilizatorii, cât și administratorii să folosească această conexiune sigură.

În al doilea rând, asiguri protecția datelor utilizatorilor tăi. Cu certitudine aceștia nu doresc să își facă griji în privința informațiilor pe care trebuie să le ofere, dacă decid să cumpere un produs sau să completeze vreun formular. Deci, nu doar Google va face diferențierea între website-uri, ci și persoanele care navighează pe internet.

În al treilea rând, Google acționează subtil în momentul de față în ceea ce privește etichetarea website-urilor, însă o face. Începând cu luna ianuarie a acestui an, ultima variantă a browser-ului Chrome afișează tipul conexiunii folosit. Iată cum:

site web securizat vs site web nesecurizat

În primul caz, înaintea adresei unui site web securizat este afișat un lacăt alături de cuvântul „Secure”. În cel de-al doilea caz, apare un i de la „information” în interiorul unui cerc. Dacă apăsăm pe el, ni se va afișa următorul mesaj:

mesaj - conexiune nesecurizata

Acesta este doar începutul diferențierii website-urilor, însă pentru a încuraja utilizarea HTTPS-ului, Google va introduce la un moment dat atenționări care vor fi mult mai ușor de observat:

google blog image 2
Sursa: https://security.googleblog.com/2016/09/moving-towards-more-secure-web.html

Cum trec la o conexiune de tip HTTPS?

Având în vedere aspectele enumerate anterior, probabil îți dorești deja să obții acel „S” în plus alături de toate avantajele care vin odată cu el. Pentru asta ai nevoie de un certificat SSL (Secure Sockets Layer).

În funcție de mărimea afacerii tale și de datele pe care le ceri de la clienții tăi, poți opta pentru:

  • O validare la nivel de domeniu sau subdomeniu (DV);
  • O validare la nivel de companie (OV);
  • O validare extinsă (EV), cea mai complexă, oferind și un grad ridicat de încredere utilizatorilor.

 

Certificatele SSL sunt de 3 tipuri:

  • Pe un singur domeniu sau subdomeniu;
  • Pe toate subdomeniile ale unui domeniu;
  • Pe mai multe domenii.

 

Procesul de validare poate dura de la câteva minute la câteva zile și poate fi făcut atât de firme specializate, cât și de administratorul website-ului (dacă deține cunoștințele necesare și certificatul SSL).

Obținerea certificatului se poate face atât în mod gratuit, cât și plătit, atunci când este realizată de firmele specializate. Costul acestuia variază în funcție de tipul certificatului și de tarifele practicate de ofertanți.

Când este momentul oportun să mă ocup de securizarea site-ului web?

Chiar acum! Pentru că Google a anunțat încă din 2014 trecerea la HTTPS, iar în acest moment pune accent pe convertirea conexiunilor de tip HTTP, prin modificările pe care le-a făcut și prin cele pe care le va face. O poziție mai bună în rezultatele căutărilor, mai multă încredere din partea potențialilor clienți și eliminarea riscului de furt al datelor importante pentru utilizatorii website-ului tău; aceste beneficii le vei obține numai după ce îți vei lua certificatul SSL.

Sperăm că ți-a fost de folos articolul și că știi acum ce trebuie să faci pentru a avea un site web securizat. 🙂 

Dacă ai întrebări nu ezita să ni le adresezi, în secțiunea de comentarii!

Share this: